Українсько-німецький рік мов

2017-2018 навчальний рік оголошено Президентом України Роком німецької мови. А Німеччина цей рік відзначає як Рік української мови.
В нашій бібліотеці презентовано ілюстровану виставку-колаж "Українсько-німецький рік мов" в Міжнародний день рідної мови - день, який відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року.
Урочисте відкриття українсько-німецького року мов відбулось 9-10 вересня 2017 року захоплюючим вуличним фестивалем у Києві. Міжнародний освітній конгрес влітку 2018 завершить спільний рік. Із вересня 2017 до літа 2018 року в Україні та Німеччині відбуватимуться заходи з нагоди Українсько-німецького року мов. Протягом всього року саме мова та література стануть платформами для передачі сучасної культури, освітніх стандартів та європейських цінностей. Одночасно спільний Рік мов повинен цілеспрямовано сприяти посиленню позицій української мови в Німеччині.  
Сьогодні німецька мова - перша найпоширеніша, після англійської, мова у Європі і друга за популярністю іноземна в Україні. Більшість найвідоміих інноваційних компаній розташовані саме у Німеччині. Навіть прогресивні японці зосереджуються на німецькій - її вивчають 68% студентів у Японії. Тож варто детальніше розглянути та пізнати Німеччину та її мову.
У Німеччині повно затишних містечок з чудовими пейзажами. Є в них якась велична і водночас казкова атмосфера. Напевно, з цієї причини німецькі письменники займають особливе місце в струнких лавах геніїв світової літератури. 
Кращий сучасний німецький письменник Еріх Марія Ремарк. Романтика, безвихідь і велика кількість філософських думок, змушують часом багато чого переосмислити в житті - все це переплетено в творах автора. Найвідоміша його робота - «Три товариші». Шанувальники творчості Ремарка радять починати знайомство з письменником саме з цього твору. «На західному фронті без змін», «Тріумфальна арка» і багато інших його романи теж чудові.
Томас Манн. Володів неймовірною здатністю бачити життя і достовірно відображати її на папері. «Чарівна гора», «Будденброки», «Смерть у Венеції» - монументальні твори, які увійшли в золотий фонд світової літератури.
Ліон Фейхтвангер. Якщо перераховані вище німецькі письменники розповідають нам вигадані історії (хоча, звичайно, досить реалістично), то Фейхтвангер - майстер в жанрі історичного роману. Варто ознайомитися з його книгами «Лже-Нерон» і «Іспанська балада».
Герман Гессе. Його називають одним з найбільш гармонійних романістів 20 сторіччя. «Степовий вовк» став культовим твором серед молоді не тільки Німеччини, але й країн усього світу. Поряд з «Грою в бісер», цей роман показує людські страждання, біди і помилки простої людини.
Вольфганг Гете. Мабуть, найвідоміший німецький письменник. Трагедія «Фауст» давно і міцно розташувалася серед кращих творів усього світу. «Страждання юного Вертера» - менш відома, хоча не менш талановита його робота.
Ернст Гофман. Ім'я цього автора у будь-якого книголюба відразу асоціюється з казками. Однак ці фантастичні історії навряд чи можна назвати дитячою літературою - навіть багато дорослих і досвідчені читачі насилу розуміють зміст, закладений в них. «Життєві погляди кота Мурра», наприклад, або «Золотий горщик» відразу дадуть вам зрозуміти, ваш це автор чи ні.
Якоб і Вільгельм Грімм - відомі всім з дитинства німецькі письменники. Крім того, що вони писали казки, вони ще були лінгвістами та дослідниками своєї національної культури. Крім того, брати вважаються засновниками наукової германістики та німецької філології. Народилися вони з різницею в один рік: Якоб - в 1785 році, а Вільгельм - в 1786-м. Якоб пережив брата на чотири роки. Казки Братів Грімм улюблені дітьми всіх народів. 

Коментарі

Популярні публікації