Цвіт папороті

Наближається чудове свято Івана Купала, в ніч на яке відбуваються різні дивовижі.

Купальські свята відзначаються особливою загадковістю, адже, за повір'ями, у цей день пробуджувалася всіляка нечиста сила, дозрівало чудодійне зілля, розквітала папороть.
Світлина від Oksana Shevanyuk.
Наші прадіди небезпідставно вважали, що в ніч з 6 на 7 липня розквітає червоно-вогненна квітка папороті. Той, хто її знайде та буде нею володіти – стає знахарем, а відтак зможе знайти будь який скарб, що невидимий для очей інших людей.
Незважаючи на неймовірну кількість легенд про цвіт папороті, ми, на жаль, ніколи не побачимо її цвіту. Ні у ніч на Івана Купала, ні в будь-який інший день.
Світлина від Oksana Shevanyuk.
Наукою давно і достовірно встановлено, що папороть розмножується спорами і ніколи не цвіте. Однак існує версія, що біля коріння папороті іноді, правда, вкрай рідко, виростає гриб. При дозріванні його оболонка розривається, і гриб починає злегка фосфорити. Можливо, хтось із древніх слов'ян бачив цей гриб і прийняв його за таємничу вогняну квітку?
Світлина від Oksana Shevanyuk.
Світлина від Oksana Shevanyuk.
Зате вона, існуючи на Землі мільйони років, перебачила на своєму віку все: і динозаврів, і первісних людей, і будь-яких інших наших попередників.
Але звідки б не з'явилася легенда, вона знайшла відгук у душах людей, надихаючи їх на нові чудові, а часом і страшні історії.

Коментарі

Популярні публікації