Апсайклінг дарує «друге життя» мотлоху

Про життя у стилі ЕКО розповість бібліотека.
Чи знаєте Ви, що таке апсайклінг (upcycling)? 
Укладачі Кембриджського словника назвали upcycling словом 2019 року. Означає воно виготовлення нових речей зі старих чи з перероблених матеріалів. 
Апсайклінг – це не просто переробка старих речей, а виготовлення із них нових. Він передбачає повторне використання вживаних речей. Це потрібно, щоб зменшити виробництво і його вплив на зміни клімату, а також кількість відходів і ресурсів, які йдуть на їхню переробку.
В селі Стіна Томашпільського району, що на півдні Вінниччини, місцеві жителі займаються апсайклінгом - виробляють кольорові килимки зі смужок старого одягу. 
Таку екологічно-соціальну ініціативу в проекті "Vereta" започаткували Вінницька станція сортування сміття “Shuttle” та ГО “Наше Поділля". Команда Shuttle - це проект вінницьких школярів-підлітків. Вони прийняли пробну партію будь-якого вживаного одягу та тканин: синтетичного, органічного та зі змішаних волокон. Потім одяг ріжуть на смужки.  Найзручніше, кажуть, майстрам працювати з тонкими тканинами (футболками, сорочками та платтями). Такий апсайклінг відбувається на старовинних ткацьких станках у селі Стіна, де "Наше Поділля" має Екоцентр.
Проект "Vereta"- це традиції, сталий розвиток українського села та соціальна відповідальністьАктивісти збирають вживаний одяг та обрізки з швейних виробництв і виготовляють з них абсолютно унікальне ткане полотно ручної роботи. Вся продукція на 100 % виготовляється з вторинної сировини, вручну, на автентичних ткацьких верстатах.




Раптом комусь теж на підлозі «зимно в ноги» - тоді Vereta.
Відео про виготовлення екологічних килимків тут https://www.facebook.com/shotam.info/videos/159911655422151/ 
Далі буде...

Коментарі

Популярні публікації