Ловись рибка велика і маленька

До Міжнародного свята - Дня рибалки, що відзначається 27-го червня, пропонуємо інформацію від бібліотеки про риб. А точніше - акул.

Якщо у людини 5 основних органів чуття, то в акули їх 7 (зір, нюх, слух, смак, дотик, бічна лінія і електрорецепція).
Акули мають 360 градусний зір, і можуть відкривати рот на кут до 180 градусів. Око акули здатне сприймати вдвічі більше кадрів в секунду, ніж очі людини. Укус акули може призвести тиск до 6 тонн на кв. см і є одним з найсильніших укусів в світі.
Акули використовують електрорецепторні органи чуття (Ампули Лоренцині), щоб знаходити своїх жертв і орієнтуватися в океані.
Протягом року у акул може виростати до 6 тис зубів, якщо акула втрачає або ламає зуб, то він відновлюється менше, ніж за 1 день, зуби в акул розташовані рядами.
3 місяці без їжі може жити біла акула.
Організм акул може виробляти спеціальні засоби для регуляції солоності води. Для зменшення опору при русі в товщі води, вся луска акули "змащується" спеціальним жировим секретом. За допомогою рецепторів - ампул Лоренцині, акула здатна вловлювати зміни t ° води до тисячної частки одного градуса і може розігрівати свою кров інтенсивним навантаженням м'язів під час руху до 11 градусів різниці з водою.
Як "компас" акулам служить ел.магн.поле Землі, зміни яких акули визначають за допомогою своїх унікальних рецепторів - ампул Лоренцині.
За допомогою бічної лінії, що вловлює всі хвильові коливання акваторії, акула може сама створювати потрібні їй коливання води, обмахуючи плавниками досліджуваний предмет, а з відбитих від нього "хвиль", акула може зчитувати майже всю потрібну їй інформацію про предмет, ось чому акула зазвичай кружляє навколо потенційної жертви.
Акули вміють блокувати больові імпульси, щоб не відчувати болю.
Акула здатна виявити запах крові розведеної в морській воді, на відстані до 5 км. Велика біла акула розвиває швидкість до 65 км / год.
 Довідник «Акули і скати», що є в нашій бібліотеці, допоможе ознайомитися з різноманітними тваринами, що існують в нашому світі. За допомогою цього довідника зможете розпізнати 50 найвідоміших видів акул і скатів. Ви дізнаєтеся про їхні основні ознаки та спосіб життя. Рекомендований для широкого кола читачів.

Коментарі

Популярні публікації