Тільки пам’ять жива

8 та 9 травня відзначаються Дні пам'яті та примирення, присвячені пам'яті жертв Другої світової війни в Європі, проголошені  Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН. Символ відзначення Дня пам’яті та примирення – квітка червоного маку.
В ці дні вшановується пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом, підкреслюється солідарність та бойове братерство усіх Об’єднаних Націй - як держав, так і бездержавних тоді народів. Разом з тим, переноситься акцент з історії воєнних дій на історії конкретних людей, а відтак пропонується відмовитися від святкування на користь вшанування пам’яті.

Сьогодні запрошуємо познайомитися із віртуальною виставкою однієї книги Маркуса Зузака "Крадійка книжок".
Це книжка гіркого відчаю, неможливості змінити все довкола. Книжка боротьби та втрат. Книга про силу слів. Книга розповідає про Голокост часів Другої Світової війни, вплив тоталітарного режиму Гітлера на людей. Книга змушує читача на собі пережити емоції людей, які загнані в глухий кут, які не мають виходу, відчувають тваринний жах і бажання вижити.
"Крадійка книжок " це погляд на гітлерівську Німеччину очима заляканих, напівголодних і зневірених людей. Вона про людей, які змушені виживати під час воєн, голоду, розрухи.
Маркус Зузак (23 червня 1975, Сідней) - популярний австралійський письменник.
Маркус — молодший з чотирьох дітей австрійських емігрантів; батько працював маляром. В одному з інтерв'ю Зузак розповів, що у дитинстві чув багато історій про нацистську Німеччину, бомбардування Мюнхена і євреїв, які проходили через маленьке німецьке містечко, де тоді жила його мати. Всі ці історії надихнули Маркуса на написання роману «Крадійка книжок».
Автор розповідає історію Лізель Мемінгер, дівчини, яка змушена почати жити з прийомними батьками, де новий тато навчив її читати, де книги стали не просто листками із текстом, а словами, які закарбовуються в пам’яті. Кожна книга – це певний період життя головної героїні і відіграє велику роль для неї. Так само Маркус Зузак зачепив багато важливих речей – геноцид євреїв та переховуванням їх німецькими сім’ями; людей, які не піддаються системі, пропаганді й завжди залишаються спокійними, відвертими із самими собою; війну – скільки життів вона забирає, чому вона така жорстока; книги та слова – чому вони такі важливі у нав’язуванні своїх думок, ідей, пропагандистських речей великим масам населення. Але з іншого боку є люди, які своїми словами показують істинну правду, витягують монстра із середини, лідерів, які говорять ті слова, які хочуть почути люди й вірити, що дійсно все так просто, бездумно ідучи за ними.
Все життя Лізель пронизане подіями Другої світової війни. У сюжеті роману відбивається все: ідея нацистів, гоніння євреїв, поділ німецького народу на дві половини — тих, хто вступив до НСДАП і тих, хто проти ідеології Гітлера. Губерманни показані як звичайна німецька родина, що не розділяє нацистські погляди, але водночас боїться сказати що-небудь проти, тому що наслідки можуть бути незворотними. Лізель — жертва свого часу. Дівчинка, яка ненавидить Гітлера, який занапастив всю її сім'ю (рідну, а згодом і названу), не може зробити зовсім нічого. Вона на власні очі бачить все приниження, які припадають зазнавати людям, що не належить до арійської раси, і все це тяжким каменем лягає їй в душу.
Роман «Крадійка книжок» за своє існування був перекладений понад 30 мовами світу, одержав декілька літературних нагород та премій, був з успіхом екранізований, номінований на «Оскар». 
Фільм «Книжкова злодійка» (англ. The Book Thief) — воєнна кінострічка, знята режисером Брайаном Персивалем за мотивами роману Маркуса Зузака «Крадійка книжок». Фільм знятий кінокомпанією 20th Century Fox, прем'єра відбулася восени 2013 року. Головні ролі виконують Софі Неліс, Джеффрі Раш і Емілі Вотсон.

Якщо Вас зацікавила ця книга, після послаблення карантину, ми чекаємо на Вас у Пилявській сільській бібліотеці. 

Коментарі

Популярні публікації