Сортуй сміття


«Розділи сміття – щоб покращити життя» - громадський проект розроблений завідувачем Пилявської сільської бібліотеки Шеваюк О.В. у тісній співпраці із ГО «Пилявський оберіг» та ЗОШ І-ІІ ст. с. Пилява.
Проект розроблено з метою донести до кожного пилявчанина що чистота села (як і оселі) залежить у першу чергу від його жителів.  Завдяки нашому проекту усі мешканці громади дізнаються, що сміття не є однорідним, що його можна розділити на різні види: пластик, метал, скло, папір, поліетилен. Ми навчимо дітей, а школярі розкажуть батькам, для чого потрібно сортувати своє сміття та яка з цього може бути користь країні, школі та кожній окремій людині.
А чи знаєте ви, що поки українці думають – куди подіти сміття, у деяких країнах ЄС інша халепа – де його взяти. Адже на переробці сміття можна мати дуже непоганий бізнес. У розвинутих країнах перероблені відходи давно стали повноцінним продуктом міжнародної торгівлі. З вторинної сировини отримують теплову та електроенергію. Громадяни Швеції, Щвейцарії, Німеччинни, Філяндії, Австрії і навіть Польщі сортують своє сміття. Україна, хоч і повільно, але теж робить кроки у цьому напрямку. Щоб організувати переробку сміття, необхідні спеціальні заводи, але ще більш необхідною є УСВІДОМЛЕНІСТЬ НАСЕЛЕННЯ в плані роздільного збору відходів. Це є першим етапом на шляху до розділеного збору сміття, що вже давно існує за кордоном.
Першими учасниками проекту стали учні 2 класу ЗОШ І-ІІ ст. с. Пилява. Завідувачем бібліотекою Шеванюк О.В.  підготовлено творче заняття, а разом із вчителем початкових класів Пенешко О.В. та майстром лісу Тиврівського лісництва ДП «Вінницький лісгосп» Шлапак С.Л. діти дізналися про шкоду, яку завдає пластик, поліетилен, батарейки навколишньому середовищу. Про небезпеку для диких тварин та птахів, які можуть випадково з’їсти те, що вб’є їх зсередини. А ще пластикові пляшки та бляшанки часто стають пасткою для тварин, які засовують до них голову і не можуть самостійно вибратися. Під час заняття малюки навчалися сортувати сміття, разом вирішували яке сміття є органікою, а яке кинути до баків «Скло», «Пластик», Папір», «Метал» та «Не підлягає переробці».
Більш детально ознайомитися з проектом та отримати буклет «Як правильно сортувати сміття» можна завітавши до сільської бібліотеки.

 Минулого року дітками 1-го класу Пилявської ЗОШ було започатковано акцію "Врятуй їжачка! Не викидай батарейки на смітник!". Протягом місяця вони разом усією шкільною родиною збирали вживані батарейки, а потім естафету передали до Пилявської сільської бібліотеки. Нагадуємо, що акція є постійною, і звертаємось до всіх жителів нашої громади підтримати її!

Коментарі

Популярні публікації