Вечорниці в бібліотеці

Оберіг для дому – різдвяного солом’яного «павука» виготовляли на вечорницях в переддень Різдва в сільській бібліотеці села Пилява Тиврівського району. 

Як відомо, звичай прикрашати в день Нового року ялинку виник за царювання Петра І. Але далеко не всі знають, чим прикрашали свої оселі наші пращури до того часу, як лісова красуня ялинка завоювала головну роль на новорічному святі.
Однією із давніх різдвяних прикрас української оселі був «павук», зібраний з десятків, а то й сотень солом’яних трубочок. 
 Напередодні Різдва його підвішували до центральної балки хати. Завдяки колообігові повітря – через вхідні двері та з палаючої печі – великий «павук» разом з притороченими до нього близнюками повертався в різні боки. Вірили, що, постоявши під павуком, можна позбутися негативу і отримати позитивну енергію з космосу. Згідно з народними повір’ями, павук виганяє злих духів. Деколи під «павуком» ставили свічку. Тоді при нагріванні він починав крутитися, і на стінах відбивалися тіні. Люди вірили, що це тіні душ померлих предків, що завітали на свята. Старожили оповідають, що у давнину дівчата плели павуків на вечорницях, і не коли хотіли, а саме 2 січня - на свято Гната. Побутувало переконання, що павук притягує родинне щастя. 
В ромбічного «павука» одним із тлумачень є слідуюче: центральний ромб — це лоно матері, всередині така ж, але менша конструкція, — це життя в лоні матері. З боків ідуть менші ромбики — діти. Від них ще менші — онуки. Павук показує, що біля матері має горнутися вся сім’я. А що на свята може бути головнішим.

Шануймо традиції наших предків.

Коментарі

Популярні публікації