День пам’яті жертв голодомору



Голодомор – це жахлива сторінка нашого народу, на якій чорними літерами записані мільйони загиблих душ. Такої страшної трагедії, яку пережили українці у 30-х роках, не зазнав, мабуть, жоден народ в історії людства.
День пам’яті жертв голодомору щорічно відзначається в Пилявській громаді, адже в 1933 році село було занесено на так звану «чорну дошку». Життя близько 600 пилявчан забрав голодомор – і це був найвищий смертний показник по району.
В закладах села пройшли заходи, присвячені пам'яті жертв голодомору 1932-1933 років,  за  участю голови сільської ради, вчителів місцевої школи, які доносять до сучасної молоді правду про жахливі події 1932-33 років, знайомлять з численними свідченнями очевидців голодомору, віддають шану людям із щирим серцем, які допомагали голодним не померти лютою смертю, ділилися останніми крихтами, підтримуючи вогник життя.
В Пилявській сільській школі відбувся урок історичної правди «Україна в жалобі схиляє голову перед жертвами голодомору», на який  зібралися учні та колектив школи, жителі села. 

Спогадами своєї родини поділилась з присутніми голова ветеранської ради Красовська Галина Кузьмівна. Перед присутніми виступили педагог-організатор Войтюк Віта та учні з тематичною літературною композицію. Завідувач сільської бібліотеки Шеванюк Оксана та бібліотекар шкільної бібліотеки Мартинюк Наталія презентували книжкову виставку «На гасне свічка пам»яті народної»,  представили художню та документальну літературу, присвячену питанням Голодомору. Потім присутні запалили свічки та вшанували пам'ять жертв голодомору хвилиною мовчання.
По закінченню заходу відбулась хода із свічами від школи до могили жертв голодомору. Кожен учасник ходи отримав символічний окраєць житнього хліба, про який 83 роки тому мріяли голодні пилявчани.
 




Коментарі

Популярні публікації